lørdag 28. april 2012

Saftig focaccia med hvitløk og timianFocaccia er bare mmm... Knallgodt altså.

I dag ville jeg lage godt brød til en middagsrett, og endte da opp med denne focacciaen med hvitløk og timian. Hvitløk i "toppingen" blir så vidunderlig god på smak når den stekes på god varme.

Jeg tok utgangspunkt i oppskriften min på pizzabunn som du finner i dette blogginnlegget, men laget en større og løsere deig. Resultatet ble en deilig focaccia som faktisk er saftig og smakfull dagen etter også!


Til en stor langpanne trenger du:

1 liter kaldt vann
5 ss extra virgin olivenolje
1 kg hvetemel
1 pk tørrgjær
3 ts salt (ikke for rause)

1 dl extra virgin olivenolje
2-3 fedd hvitløk
1 ts tørket timian
(Eventuelt 1 ts rosmarin)

Fingersalt (Maldon)


Varm opp vannet til 40-45 grader, og tilsett olivenolje. Bland sammen de tørre ingrediensene i en stor bakebolle, og tilsett vannet/oljen. Kjør det sammen med kjøkkenmaskin eller bland sammen med sleiv, til alt er godt blandet. Deigen skal være løs.

Dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 45-60 minutter.

Mens deigen hever, lager du oljeblandingen som skal helles oppå focacciaen før steking. Hvitløksfeddene knuses i hvitløkspresse, og tilsettes extra virgin olivenolje sammen med timian (og eventuelt rosmarin). Bland sammen og la det stå og godgjøre seg mens deigen hever.

Forvarm stekeovnen til 250 grader.

Hell deigen i en langpanne med bakepapir. Ha godt med olje på hendene, og trykk deigen flat utover langpannen, stikk samtidig "hull" i deigen slik at den får mange groper over det hele.


Rør sammen oljeblandingen på nytt, og fordel den utover hele deigen, slik at gropene fylles. Dryss på fingersalt til slutt.


Stekes på nest nederste rille i 20-25 minutter, til focacciaen er fint og godt gylden. La den avkjøle seg noen minutter i langpannen før den has over på rist.

Server focaccia aller helst når den er rykende fersk - til pasta, supper, andre middagsretter med sauser, eller som et deilig velsmakende smørbrød med godt pålegg på. Vel bekomme!


2 kommentarer:

  1. Elsker focaccia, man kan aldri få nok forskjellige oppskrifter! Skal absolutt prøves :))

    SvarSlett
  2. Monas Kjøkkenskriverier1. mai 2012 kl. 09:40

    Så bra, hører gjerne fra deg når du har testet denne. Jeg ble super-fornøyd - og så var den (nesten) like saftig og god dagen etter :-)

    SvarSlett