onsdag 21. mars 2012

Hvitløksmajones (aioli)

Hvitløksmajones passer til mye - tapas, sjømat, kjøtt, på godt brød... Og majones generelt er så utrolig kjapt og enkelt å lage selv.

Bruk en olje som er nøytral på smak og som ikke er extra virgin. Raffinert raps- eller solsikkeolje er bra.


Du trenger følgende:

1 egg
1 ss hvitvinseddik
1/2 ts salt
1 ts Dijon-sennep (kan droppes)
1 fedd knust hvitløk
2,5 dl nøytral olje (ikke extra virgin)


Bruk stavmikser hvis du har, og bruk hvitløkspresse til å knuse hvitløken med. Ha først egget i en smal høy beholder, deretter øvrige ingredienser, og oljen til slutt.

Sett stavmikseren i beholderen, start med å kjøre sammen ingrediensene i bunnen, og arbeid deretter "oppover" i ingrediensene til alt er blandet. Dersom majonesen ikke har tyknet, tilsettes mer olje, litt og litt om gangen, til den tykner til passe konsistens.

Eventuelt i food processor: 
Ha egg, hvitvinseddik, sennep, salt og knust hvitløk i food processoren, og kjør blandingen sammen et minutts tid. Fortsett å kjøre food processoren på lav hastighet, og tilsett så olje i en tynn stråle. Hastigheten stilles gradvis opp, mens du fortsetter å tilsette olje til majonesen tykner til passe konsistens.

Ha hvitløksmajonesen over i rent glass med lokk. La den gjerne stå etpar timer i kjøleskap og godgjøre seg, men den kan for all del serveres umiddelbart også.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar