søndag 24. juli 2011

Ovnsbakt Salma-laks med avokadokrem & mangosalsa

Ovnsbakt Salma-laks er perfekt når kjernetemperaturen er ca 47-48 grader, synes jeg. Da er den saftig og smakfull, og litt "rosa". Mangosalsa og avocadokrem er nydelig tilbehør til den fløyelsmyke laksen.

Denne retten er både rask og enkel å lage. Om ønskelig kan mangosalsaen lages noen timer i forveien, så smakene får godgjort seg skikkelig sammen. Avocadokremen er aller best nylaget, men siden den inneholder lime så vil den tåle å stå en time eller to i kjøleskapet.

Oppskriftene under er beregnet til fire personer.


Mangosalsa:
1 moden mango
1 vårløk
1/2 rød chili
En god neve frisk koriander
Saften av 1/2 lime
2 ss extra virgin olivenolje

Mango kuttes i terninger. Vårløk finkuttes. Chili renses for frø og finkuttes. Koriander hakkes. Bland alle ingrediensene sammen med limesaft og olivenolje. Sett til side så lenge.

Avocadokrem:
1 godt moden avocado
2 ss rømme
Saften av 1/2 lime
1 krm salt

Fjern avocadosteinen og ta ut "kjøttet", ha det i food processor eller stavmikser sammen med rømme, limesaft og salt, og kjør til en jevn krem. Sett til side så lenge.

Ovnsbakt Salma-laks:
600 gr Salma-laks (romtemperert)
2 ss olivenolje
1 ss sesamolje
Fingersalt

Forvarm stekeovnen til 150 grader. Del Salma-laksen i passe porsjonsstykker, og legg dem i en ildfast form. Bland sammen olivenolje og sesamolje, og pensle laksefiletene på alle sider. Dryss på fingersalt. Bruk steketermometer, og stek laksen til kjernetemperaturen er 47 grader (ca 6-8 minutter).

Server Salma-laksen med avocadokrem og mangosalsa. Nudler eller pasta passer godt til.

Vel bekomme!

Salmalaks med ristede pinjekjerner & asparges (forrett)

Salmalaks er en nydelig råvare som passer godt til forrett. Har har jeg hakket den, og laget en enkel marinade av eplejuice og olivenolje. Ristede pinjekjerner og asparges er deilig tilbehør.



Til fire personer trenger du (som forrett):

200 gr Salmalaks
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss eplejuice
2 ss pinjekjerner
8 asparges
1-2 ts meierismør
Fingersalt

Salmalaksen finhakkes. Bland olivenolje og eplejuice, og sprinkle dette over laksen. Bland sammen.

Pinjekjernene ristes i tørr stekepanne på middels god varme til de blir godt gyldne, rør jevnlig, pass på at pinjekjernene ikke blir svidd. Ha dem i en skål.

Asparges skrelles og den harde delen av endene fjernes. Kutt aspargesene i ca 1 cm biter, men la 4-5 cm av den øverste delen være hel (brukes til "pynt"). Stek all aspargesen i meierismør i ca 1-2 minutter på middels god varme.

Bland de små aspargesbitene med pinjekjernene.

Anrett marinert Salmalaks, asparges/pinjekjerner og aspargestoppene på tallerken. Dryss over litt fingersalt til slutt, og server. Vel bekomme!