mandag 24. oktober 2011

Hjemmelaget karamellpuddingHjemmelaget karamellpudding er lekende lett å lage, og smaker nydelig. Det tar litt tid å steke den i ovnen, men den passer jo seg selv. Lag den dagen i forveien, så får den tid til å "sette" seg skikkelig.

Bruk en form på ca 2 liter, jeg bruker en brødform med avrundede kanter, så blir det lettere å få den løs når den skal hvelves.


Til 6-8 porsjoner trenger du:
8 dl helmelk
1 dl rørsukker
1 vaniljestang
8 store egg

1,5 dl rørsukker til smelting (blir karamellsaus)


Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene, ha dem i en tykkbunnet kjele sammen med selve vaniljestangen, helmelk og 1 dl rørsukker. Kok opp under omrøring. Når blandingen koker trekkes kjelen til side for avkjøling.

1,5 dl rørsukker smeltes i en tykkbunnet kasserolle, pass varmen så sukkeret/karamellen ikke brennes (justér ned varmen etter hvert som sukkeret smelter). Når sukkeret er helt smeltet, helles det umiddelbart i formen, la det renne rundt så det dekker bunnen av formen. Pass på; smeltet sukker er VARMT…!

Ha eggene i en bolle, og pisk dem godt sammen med visp (for hånd).

Forvarm stekeovnen til 125 grader.

Når temperaturen på melkeblandingen er ca 60 grader, siles den, og tilsettes gradvis i eggene mens du pisker lett så røren blir godt blandet. Hvis melkeblandingen er for varm, risikerer du at eggene stivner til eggerøre...

Hell røren i formen. Lag vannbad i en dyp langpanne, sett formen med karamellpuddingen i vannbadet, og stek i halvannen til to timer, til den har "satt" seg. Sjekk med baksiden av en sleiv eller spiseskje på overflaten, karamellpuddingen skal virke litt "fast" og ikke "lealaus" eller rennende.

La karamellpuddingen avkjøles i formen, og sett den i kjøleskap til neste dag.

Skjær forsiktig med en skarp kniv langs kanten på formen. Bruk et fat som er litt større enn puddingen, og som har kanter (karamellsaus vil renne ut...). Legg fatet opp-ned oppå formen, og hvelv raskt rundt, og karamellpuddingen er klar til servering.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar