tirsdag 1. mars 2011

Gratinert potet- & kjøttform med italienske smaker

Dagens middagsinspirasjon startet med en pakke god biffdeig. Jeg hadde lyst til å lage noe med italiensk vri i ildfast form. Jeg endte da opp med denne gratinerte potet- og kjøttformen, med god smak av rosmarin.

Denne retten er ypperlig dersom du skal ha gjester over på uformell middag. Oppskriften under er beregnet til 4 personer. Skal du lage til flere, øker du bare mengdene tilsvarende, og bruker en større ildfast form, evt en dyp langpanne.Potetmos
6 middels store poteter
50 gr smør
Kokevann/melk til å spe med
Salt

Kjøttfyll
400 gr biffdeig (evt karbonadedeig eller kjøttdeig)
1 rødløk
3 fedd hvitløk
1/2 squash
1 rød paprika
3 stilker frisk rosmarin
1 boks gode hermetiske tomater
4 ss extra virgin olivenolje
2 ss balsamico
Salt
Pepper

Gratinering
100 gr revet mozarella
50 gr revet parmesan (bruk helst hel parmesan som du river selv)
3 ss naturelle pinjekjerner (ikke ristet & saltet)

Start med potetmosen. Hvis skallet på potetene er tynt og fint kan det gjerne beholdes på. Kutt potetene i terninger, så blir koketiden kortere. Ha litt vann i en kasserolle, og damp potetene i rist til de er møre. Potetene moses sammen med smør, og spes med kokevannet eller melk (evt begge deler) til passe myk konsistens, slik at den blir grei å bre utover kjøttfyllet. Smak til med salt.


Mens potetene damper lager du kjøttfyllet. Stek og hakk opp biffdeig til den er gjennomstekt og brunet, ha over i en skål så lenge. Rødløk, squash og paprika kuttes i terninger, og hvitløk grovhakkes, og stekes sammen til løken blir blank. Dra av bladene av rosmarinstilkene, finhakk dem, og tilsett. Tilsett den ferdig stekte biffdeigen, og bland inn hermetiske tomater. Smak til med salt og pepper.


Hell kjøttfyllet i en ildfast form, sprinkle over olivenolje og balsamico, og legg potetmosen i et lag over. Dryss over revet mozarella og parmesan, og strø på pinjekjerner.


Stekes i ovn på 200 grader i ca 10-15 minutter til osten blir gylden. Hvis osten ikke har fått så mye farge som du ønsker mot slutten av steketiden, kan du gjerne skru opp varmen til 230 grader noen få minutter, til retten har fått ønsket farge. Pass bare på at den ikke blir svidd!


Serveres med en god salat til. Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar