fredag 18. februar 2011

Sunne & gode tips til babymatlagingen

Etter at jeg nå har laget babymat en stund, så har jeg funnet ut hvor raskt og enkelt det er. I starten lagde jeg stort sett bare store porsjoner og frøs ned i små porsjoner, og tok opp det jeg trengte til hvert måltid - det være seg grøt, frukt, grønnsaker, kjøtt eller fisk.

Nå som jeg har fått det mer i fingrene, så lager jeg stort sett grøt til ett eller to måltider. Det hun ikke spiser med det samme blir oppbevart i kjøleskapet. Det er så kjapt gjort! Havregrøt, for eksempel, trenger bare å koke 3-4 minutter. Det handler også om å gi barnet fersk, nylaget mat.


Fryst fruktmos (evt fruktbiter) gir rask avkjøling av nykokt grøt

Hvis du tilsetter fryst fruktmos eller fryste fruktbiter i den nykokte grøten, så vil frukten tine raskt, og samtidig hjelpe til med å avkjøle selve grøten. Ypperlig! Alternativt er det fort gjort å mose en banan med gaffel, og blande sammen med grøten. Eller annen myk frukt som ikke krever koking.


Bruk juice til å spe babymat

Havre- og hirsegrøt inneholder en del jern, det samme gjelder svisker og tørkede aprikoser, om du lager grøt av det. Kroppen tar lettere opp jern ved samtidig inntak av C-vitaminer, derfor er det smart å blande inn C-vitaminholdig frukt i grøten. Men hvorfor ikke også prøve appelsinjuice, eller en annen C-vitaminrik juice? Lag selve grøten litt tykk, så kan du spe med juice etterpå - kjempefin kilde til C-vitaminer!

Du kan også bruke juice til å spe frukt- og grønnsaksmoser, bare pass på at smakene passer noenlunde greit sammen. Appelsinjuice vil smake friskt og godt til det meste, også hvis du har blandet fisk i mosen.


Lag grøt med frukt i én operasjon

Hvis du skal bruke frukt i grøt, så kan du koke frukten i selve grøten, så sparer du litt arbeid. For eksempel epler, pærer, svisker og aprikoser. Kutt frukten i små biter, og la den koke sammen med grøten - enkelt og greit! Hvis du vil bruke stavmikser til å mose grøten når den er ferdig, så trenger du ikke kutte frukten så smått. Pass bare på at den er nok kokt for barnet ditt (særlig kan svisker og aprikoser være litt "faste" i konsistensen).

2 kommentarer:

 1. Jeg rasper epler/pærer eller hva det skulle være og koker det sammen med grøten. Mye raskere enn å kutte i biter og de blir kokt til mos på grøtens koketid :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monas Kjøkkenskriverier12. november 2013 kl. 21:25

   Så genialt - takk for tips :-)

   Slett