tirsdag 1. februar 2011

Hjemmelaget musli
Musli gir en god, sunn og smakfull start på dagen! Jeg foretrekker å lage min egen - da vet jeg både hva som er oppi, og jeg kan sette sammen akkurat de ingrediensene som gir den perfekte musli etter egen smak. Og ikke minst velger jeg hvor mye og hva slags søtstoff jeg putter oppi. Jeg bruker Sukrin/erytritol eller agavesirup.

Jeg ha mandler i denne muslien, og kokos! Dessuten foretrekker jeg sultanrosiner, de er laget av grønne druer og har mer sødme, ergo trenger man mindre sukker eller annet søtstoff. I parentes har jeg foreslått alternative ingredienser, avhengig av preferanser og hva du får tak i.

Dette er superenkelt å lage, supergodt å spise - og gir en supersunn start på dagen! Lag gjerne dobbel porsjon, den får fort ben å gå på!

Jeg bruker følgende:

4 dl havregryn
2 dl speltflak (evt rugflak)
2 dl bokhveteflak (evt hirseflak)
2 dl grovhakkede mandler (evt nøtter)
2 dl kokosmasse (evt kokosflak, kan tilsettes til slutt sammen med rosinene)
1 dl gresskarkjerner (evt solsikkekjerner)
2 dl vann
2 ss rapsolje (evt en annen nøytral olje)
3 ss Sukrin (evt agavesirup, eller en god mild honning, for eksempel akasie)
1 dl sultanrosiner has i når muslien er ferdig ristet (evt andre tørkede frukter/bær)Bland først de tørre ingrediensene (utenom rosiner) i en romslig bolle. Tilsett deretter vann, olje og søtningsmiddel, bland godt, og hell utover i et jevnt lag i en langpanne med matpapir. Stekes på 170 grader i ca 40 minutter, til muslien er gylden og fin på farge og er tilstrekkelig ristet (dvs at fuktigheten er tørket ut).

NB! Rør i muslien med jevne mellomrom, jeg velger å gjøre det hvert 5. minutt for å være sikker på at ingenting blir brent eller for mye stekt. Da opplever jeg også at steketiden kortes ned.

Ta ut langpannen når muslien er ferdig, la den stå og avkjøle seg til muslien er romtemperert. Tilsett rosiner. Has deretter på rene lufttette glass.

Serveres med melk, yoghurt eller biola, hva du foretrekker. Ha gjerne på skivede bananer også, eller annen frisk frukt.

Og så - nyt!

2 kommentarer:

  1. Det var lurt! Mannemumsen hjemme spiser musli hver eneste dag, og å lage en mix av alle hans favorittingredienser står nå på listen over things to do! :)

    SvarSlett
  2. Så bra, da blir nok mannemumsen glad tenker jeg! Det viktigste er at man blir inspirert, og finner frem til de smakene man liker selv - her er det uendelige variasjonsmuligheter, i forhold til type korn, nøtter og frukt :-)

    SvarSlett