mandag 31. januar 2011

Burger med stekte rødbeter & aromasopp og potetbåter

Utgangspunktet for denne oppskriften var at jeg forleden dag kjøpte ferske rødbeter for første gang. Har altså aldri laget noe av rødbeter før, og var nysgjerrig på råvaren. Har sjekket litt på nettet for å finne ut hvordan jeg best kunne tilberede den, og valget sto mellom ovnsbaking og steking i panne.

Da jeg i tillegg hadde en pakke karbonadedeig som måtte brukes opp, fikk jeg innmari lyst på en smakfull burger. Dermed syntes jeg det ville passe best med pannestekte rødbeter. Leste videre at timian er perfekt smakstilsetning, så da ble det inkludert. Jeg testet litt på kjøkkenet, og fant ut at aromasopp var en ypperlig tilleggsingrediens. 

Vi bruker forresten alltid karbonadedeig her i huset i stedet for kjøttdeig, fordi det er et magrere produkt, og vi synes også den har en bedre kjøttsmak. Alternativt brukes også kylling- og kalkunkjøttdeig.

Start med potetene, de tar lengst tid. Hvitløkspepper er et krydder som brukes endel her i huset, det passer veldig godt på stekte poteter, og ellers på både kjøtt og fisk. Oppskriften er til to personer.


Stekte potetbåter

4 middels store poteter
Rapsolje
Maldon-/fingersalt
Hvitløkspepper (evt sort pepper)

Sett stekeovnen på 200 grader. Imens skjæres potetene i båter og legges i langpanne med aluminiumsfolie. Ha på passe mengde rapsolje, salt og hvitløkspepper. Stekes i 50-60 minutter, litt avhengig av type poteter og størrelse, til de er godt gyldne og "poser" seg opp.


Stekte rødbeter & aromasopp

1 fersk rødbete
4 middels store aromasopp
5-6 stilker timian
1-2 ss smør


Mens potetene bakes i ovnen, kuttes rødbeten og aromasoppen i små terninger, og stekes hver for seg på god varme for best resultat (hvis det er for mye i pannen, blir de kokt mer enn stekt). Stek først rødbetene sammen med skuddene på timianstilkene og litt smør, i ca 3-4 minutter til de brunes. Has i ei skål som dekkes til og settes til side. Stek så aromasoppen i litt smør i 3-4 minutter, og bland sammen med rødbetene, dekk til frem til serverinng for å holde på varmen.


Smakfulle burgere

400 gr karbonadedeig
1 egg
1 sjalottløk
2 hvitløksfedd
Salt
Pepper

Egg piskes, sjalottløk og hvitløk finhakkes, og blandes inn i karbonadedeigen. Deles i fire like store emner og trykkes ut til 1 cm tykke burgere. Saltes og pepres etter smak, og stekes på god varme 4-5 minutter på hver side, til burgerne er godt brune og gjennomstekte.

Server burgerne med rødbeter & aromasopp og potetbåter.

Vel bekomme!

1 kommentar: