tirsdag 18. januar 2011

Næringsrik babymat - med fokus på jern (fra 5-6 mnd)

Når barnet er 5-6 måneder, tømmes de medfødte jernlagrene, og det blir viktig med tilførsel av jernholdig mat. Andre mineraler, vitaminer og gode fettsyrer er selvfølgelig også viktige for en liten kropp som skal vokse.

Jeg skulle ønske helsestasjonen var flinkere til å informere aktivt hvordan man selv kan lage sunn og god mat til de minste, slik at de får i seg de næringsstoffene de trenger. Visst finnes det brosjyrer som omhandler hjemmelaget mat, men jeg har ennå til gode å finne info om hva dagsbehovet for de viktigste næringsstoffene (eksempelvis jern) er for min lille pode. Og hvilke mengder av ulike matvarer som skal til for å dekke dagsbehovet.

Jeg skjønner at det er lett å ty til kjøpegrøter for å sikre jerninntaket, men jeg tillater ikke barnematprodusenter å spille verken på min samvittighet eller usikkerhet i forhold til akkurat dét. Jeg nekter å tro at ikke naturen har de beste råvarer som gjør at barnet mitt får i seg nødvendig næring. Man må bare velge råvarene med omhu, og la barnet spise variert kost. Det bør ikke være noe hokus pokus, og er det vel strengt tatt ikke heller. Man trenger bare litt grunnleggende informasjon om hva barnet trenger og hvilke matvarer som dekker behovet.

Så lenge jernbehovet er dekket, og kostholdet ellers er variert og sunt, så føler jeg meg på trygg grunn. Gode jernkilder er blant annet kjøtt, innmat (eks leverpostei), grove kornvarer (eks havre), grønne grønnsaker (eks brokkoli), svisker og tørkede aprikoser.

Vilt har mer jern enn rødt kjøtt, og rødt kjøtt har mer jern enn hvitt kjøtt. Dessuten blir jern fra kjøtt (såkalt hem-jern) lettere tatt opp i kroppen, og det er verdt å vite at kroppen bare klarer å ta opp omlag en tidel av det jernet vi inntar. C-vitamin fremmer opptaket av jern, mens kumelk hemmer opptaket (en viktig grunn til at babyer ikke skal ha kumelk altså).

Fet fisk inneholder mer jern enn mager fisk, og er dessuten rik på omega-3. Laks er bra, eller hva med å la poden få prøve litt makrellfilet eller sardiner? Bland gjerne sammen med grønnsaksmos eller grøt.

Generelt bør kjøtt og fisk dampes eller bakes i folie i ovnen, for å bevare mest mulig av næringsstoffene (mat til små barn bør ikke stekes). Lag deretter farse i food processor, og frys ned i små porsjoner. Bruk gjerne isterningbrett, så får du passe store biter og tilsetter så mye du vil til ulike grønnsaksmoser.

Leverpostei er en veldig god jernkilde, og er ypperlig å blande i både grønnsaksmoser og i grøt.

Følgende kornslag er jernrike, og er supre å bruke i grøt (jerninnhold pr 100 gram i parentes):
Hirse (4,8 mg)
Havremel (5 mg)
Amaranth-mel (7,5 mg)
Quinoa (9,4 mg)

Amaranth har jeg ikke prøvd selv, men skal ha en mild, søt og nøtteaktig smak. Quinoa (har funnet på både Meny og Coop Obs) er svært næringsrik og har også mye proteiner, men konsistensen er ganske kornete, så det kan være lurt å introdusere quinoa gradvis i annen grøt, evt bruke stavmikser. Merk at quinoa må skylles før koking på grunn av et såpestoff som ligger utenpå skallet.

Generelt kan det være lurt å blande ulike kornslag, og ellers variere mellom ulike grøter. Hvis det er en type grøt som barnet ikke liker så godt, kan man blande denne inn i små mengder i annen grøt som barnet liker bedre. Uansett er det bra å smaksette grøt med næringsrike frukter og bær, som har endel C-vitaminer.

Svisker inneholder 2,9 mg jern, mens tørkede aprikoser inneholder 4,1 mg. Sviskegrøt og aprikosgrøt er gode både på egen hånd, sammen med annen frukt/bær og som smakstilsetninger i korngrøt. I tillegg inneholder de også andre viktige næringsstoffer (men lite C-vitamin).

På denne linken kan du sjekke næringsinnhold i en lang rekke matvarer: http://www.næringsinnhold.no/, eventuelt på denne linken: http://www.matvareguiden.no/

Her finner du nyttig info om frukt og grønt: http://www.bama.no/

Her kan du lese litt generelt om betydningen av jern i kroppen: http://www.lommelegen.no/322335/jern


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar