søndag 13. september 2015

Hvitvinsdampede blåskjell med dill-risotto"Hvorfor i alle dager har vi ikke blåskjell oftere?" 

Min mann og jeg var enige om det ved dagens middag - heretter må vi ha blåskjell oftere ja! Og veldig gjerne i kombinasjon med risotto, for det er så himmelsk godt sammen.

Blåskjellene ble dampet i en god riesling trochen sammen med løk og hvitløk. Blåskjellkraften ble deretter brukt som kraft i risottoen. Risottoen som sådan ble laget ganske så klassisk, bare at den ble iblandet et godt dryss frisk grovhakket dill sammen med smøret og parmesanen etter koking. 

Det er praktisk å ha tre kokekar for hånden - én gryte med lokk som blåskjellene skal dampe i, én til å sile blåskjellkraften over i mens blåskjellene holdes noenlunde varme i gryten med lokk (blåskjellkraften skal også holdes varm på lav varme), og én tykkbunnet, romslig kasserolle til risottoen.


Du trenger følgende til fire personer:

1 kg blåskjell
1 stor løk
3-4 store hvitløksfedd
Extra virgin olivenolje
2,5 dl halvtørr hvitvin (gjerne riesling)
1,5 dl kaldt vann

Extra virgin olivenolje
350 gr risottoris
Kraften fra blåskjellene + kaldt vann til 9-10 dl kraft totalt

30 gr smør
Ca en håndfull frisk dill
30-40 gr nyrevet parmesan
Salt

Først blåskjellene:

Rens blåskjellene i kaldt vann, dra ut eventuelle brune tråder som stikker ut. Kast alle skjell som ikke lukker seg i det kalde vannet, eller som er knust i skallet.

Skrell og hakk løk og hvitløk. Ha litt godt med extra virgin olivenolje i en romslig gryte (skal romme blåskjellene). Ha i løken og hvitløken, og stek på middels god varme til løken er blank og myk uten å ta særlig farge, rør jevnlig. 

Tilsett hvitvin og vann, kok opp på høy varme, og når det koker skikkelig tilsettes de rensede blåskjellene. Legg på lokk, juster eventuelt varmen litt ned om det koker for kraftig, og la blåskjellene dampe 5-6 minutter.

Når blåskjellene er ferdig dampet, siles kraften av. Mål den opp, og etterfyll kaldt vann til én liter væske totalt. Ha kraften/vannet i en gryte, og kok opp - det er denne kraften du skal spe risottoen med, og den må være skikkelig varm slik at risottoen ikke slutter å koke underveis når kraft tilsettes. Blåskjellene får ligge i gryten så lenge, med lokk.

Så var det risottoen:

Vei opp risen. Ha 2-3 ss extra virgin olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på middels god varme, og la risottorisen steke etpar minutter først under jevnlig omrøring. 

Tilsett ca en fjerdedel av kraften slik at den dekker risen, justér varmen slik at det småkoker jevnt. Rør av og til ved behov, slik at ikke risen setter seg i bunnen. Når kraften har kokt nesten inn (etter ca fem-seks minutter) tilsettes en ny fjerdedel kraft, la det småkoke nesten inn, og fortsett slik til all kraften er bruket opp. Det tar 20-25 minutter å koke risotto fra første porsjon kraft tilsettes. Smak til risottoen mot slutten av koketiden, la den koke til den er akkurat passe - riskornene skal ikke ha en hard kjerne, men være al dente, altså ha en lett tyggemotstand. 

Mens risottoen koker veier du opp smør, og parmesan rives og veies opp (jeg setter bare en skål på kjøkkenvekten og river med fint rivjern til passe mengde). Grovhakk dill, eller riv den med fingrene.

Når risottoen har riktig konsistens, trekkes den til side. Smør røres inn til det har smeltet helt, og bland i grovhakket dill. Tilsett nyrevet parmesan, og bland sammen.

Server blåskjellene med risottoen til, og gjerne med litt frisk dill på toppen. Eventuelle blåskjell som ikke har åpnet seg må kastes.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar