søndag 23. august 2015

Matpakketid!

Ferien er over for de fleste av oss, og det er matpakketid for små og store barn. Ja, og for så vidt for voksne også som ikke har kantine på jobben. Begge barna mine går i barnehage. De får varm lunsj hver dag og et fruktmåltid, mens frokost må tas med hjemmefra. 

Jeg vet at enkelte foreldre har litt kvaler i forhold til å lage matpakker - hva skal de sende med barna for at den skal være spennende og næringsrik? Selv er jeg ganske avslappet i forhold til dette, kanskje litt fordi ungene mine spiser det aller meste… Når det er sagt, så er det jo litt forskjell på hva barna spiser her hjemme og hva de spiser når de sitter sammen med andre barn. Ofte får de forestillinger om at de ikke liker det ene og det andre, fordi noen av de andre barna sier det. Men så kan de sitte fem minutter senere og gafle i seg det som de nettopp påsto at de ikke likte… Og iblant kommer de hjem med litt rester i matboksen.

Mitt viktigste utgangspunkt er å gjøre matpakken enkel men variert, og alltid ha med noe grønt og fargerikt. Strengt tatt følger jeg samme prinsipp som i matlagingen ellers - det enkle og rene er ofte det beste. Og innholdet varierer gjerne litt fra dag til dag. Og om de da ikke spiser opp alt hver eneste dag, så er jeg likevel trygg på at de spiser variert.

Stikkord:
Enkelt
Rene råvarer
Farger & grønt
Variasjon

Eksempel på frokost-matbokser til mine små på tre og fem år:
Hjemmebakt grovbrød med leverpostei, noen skiver parmesan, usaltede & uristede cashewnøtter, snackpaprika, agurk og kuttede gulrøtter. Vil du lage et enda sunnere brød, så anbefaler jeg Langtidshevet grovbrød eller Langtidshevet havrebrød.

Nøtter i naturell og usaltet versjon er både sunt, godt og mettende, så lenge barna tåler det så klart. Veldig smart å putte i nisten! Varier gjerne med andre nøtter også, for eksempel hasselnøtter, valnøtter og mandler.

Jeg prøver alltid å få med tre ulike typer grønnsaker, minimum to. Foruten agurk, paprika og gulrot, finner cherrytomater ofte veien til barnas matbokser - de er så søte og gode, særlig nå når de er i sesong. Sukkererter er også ganske populært. Ofte putter jeg i litt bær og frukt, for eksempel druer, litt banan, eller blåbær. Noen ganger rosiner, helst økologiske (kjøper dem på Coop, merke Änglamark). Eller hva med litt tørkede aprikoser eller svisker, om de liker det? Bær generelt inneholder lite sukker, og er spekket med både smak og vitaminer.

Av og til får de med hver sitt hele kokte (og skrelte) egg, gjerne når vi har til overs fra søndagsfrokosten. Noen ganger koker jeg ekstra egg for dette formålet. Egg er både mettende, godt og spekket med næringsstoffer - faktisk en av de mest "komplette" råvarene vi har (mangler kun C-vitamin).

Om barna ikke er så glade i brød eller blir litt lei av det i perioder, så kan de kanskje få grove knekkebrød som variasjon. Eller hva med fullkornswraps, potetkaker eller speltlomper rullet sammen med godt pålegg i?

Når du lager matpakke til lunsj, er det litt greit å tenke på at maten gjerne skal ligge i romtemperatur i flere timer fra den blir laget (med mindre det er mulighet for oppbevaring i kjøleskap). Tenk på det ved valg av pålegg, for eksempel. Det er ikke sikkert barnet synes det er så appetittelig med svett ost på skiven, da kan gjerne smøreost være et bedre valg. Og spekeskinke holder lenger i romtemperatur enn for eksempel kokt skinke. Leverpostei har mye jern som er viktig for små poder. Om du skreller og kutter opp gulrøtter til lunsj, kan det være en fordel å skylle dem i kaldt vann og eventuelt putte i en liten pose, så de holder seg friskere frem til lunsj.

Har du dårlig tid om morgenen, så kan det være en god idé å lage matpakken ferdig om kvelden og sette den i kjøleskap.

Merk at ris og pasta ikke egner seg for oppbevaring over lengre tid i romtemperatur, og bør derfor ikke brukes i matpakker som ikke oppbevares kaldt! Både ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking, og som utvikler seg ved temperaturer over 12-14 grader. Dette kan forårsake matforgiftning.

Mengden mat må selvsagt tilpasses barnets alder og ernæringsbehov.

Lykke til med enkel, variert og fargerik matpakkemekking!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar