Jeg har hatt noen bakerunder før jeg ble skikkelig fornøyd med dette gulrotbrødet, og underveis klarte jeg å snike inn solsikkefrø også. Brødet har blitt en slager i heimen blant både store og små - og selv synes jeg det smaker veldig godt med smør & spekeskinke på...
Bruk av gulrot gir saftigere brød, men det gjør at de trenger litt ekstra steketid i forhold til "vanlige" brød. Jeg lager en litt løs deig som enkelt og greit helles rett i brødformene, da slipper du alt styret med utbaking på kjøkkenbenken, og det blir mindre oppvask.
Jeg har vært bevisst på å ikke bruke så mye gulrot at smaken tar overhånd. Om du vil ha litt mer gulrotsmak, kan du tilsette en ekstra gulrot i forhold til oppskriften.
Jeg har vært bevisst på å ikke bruke så mye gulrot at smaken tar overhånd. Om du vil ha litt mer gulrotsmak, kan du tilsette en ekstra gulrot i forhold til oppskriften.
Du trenger følgende til tre brød:
12 dl kaldt vann
200 gr gulrøtter (2 middels store)
400 gr fin sammalt hvete
400 gr grov sammalt hvete
600 gr siktet hvetemel
100 gr solsikkekjerner
Knapt 3 ts salt
1 pk tørrgjær
3 ss extra virgin olivenolje
Smør til smøring av brødformene
Varm opp vannet til ca 40 grader.
Gulrøttene grovrives i en skål.
Bland sammen fin og grov sammalt hvete, siktet hvetemel, solsikkekjerner, salt og tørrgjær i en bakebolle. Tilsett det tempererte vannet, olivenolje og revne gulrøtter, bland sammen med en sleiv først, før deigen eltes i kjøkkenmaskin i 5-10 minutter.
Sett deigen til heving og dekk med plastfolie. La den heve ca 1 time; deigen kan med fordel slås ned en gang eller to underveis.
Tre brødformer smøres godt med smør.
Fordel deigen i de smurte brødformene, og rist litt på formene så deigen "legger" seg noenlunde jevnt i dem. Dekk med plastfolie, og la etterheve 20-30 minutter.
Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Sett brødene forsiktig inn i ovnen, så de ikke faller sammen. La dem steke ca 80 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte. Når brødene får en "hul" lyd når du banker på dem, er de ferdige. Ha brødene over på rist for avkjøling, pensle dem gjerne med vann.
Nytes med godt smør og pålegg, eller serveres til supper eller gryteretter. Vel bekomme!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar