tirsdag 5. februar 2013

God gammeldags lapskaus



I barndommen var mors lapskaus jevnlig på middagsbordet, med poteter, gulrot og kålrot, og ellers det vi hadde av saltkjøtt og eventuelt pølser. Det kjekkeste var å tigge rå grønnsaker ved kjøkkenbenken mens de ble kuttet opp før koking - endatil rå potetbiter gikk ned på høykant! Er det noen som i det hele tatt spiser rå poteter i dag??

Sant å si så har jeg aldri laget lapskaus selv, det er slik "god gammeldags sikringskost" som jeg aldri har tenkt på å lage tidligere. Men det skjer noe når man selv har stiftet familie, og får tanker om å bringe tradisjoner videre. Da kommer ønsket om å lage både kjøttkaker, fiskekaker, sunnmørsk potetball... Og lapskaus.

Vi hadde pinnekjøtt til søndagsmiddag forrige helg, og med kjøtt til overs hoppet jeg bukk over den sedvanlige tanken om å bruke det i mandagens suppe. Det ble skikkelig god og lettvinn lapskaus i stedet, med reste-pinnekjøtt altså. Jeg kokte grønnsakene i kjøttbuljong, og tilsatte renskåret pinnekjøtt mot slutten av koketiden.

Har du ikke ferdigkokt kjøtt, så må dette først kokes i buljongvannet til det er mørt, før grønnsakene tilsettes. Eventuelt kan du ta kjøttet ut av buljongvannet når det er ferdigkokt, la grønnsakene koke seg møre, og deretter tilsette kjøttet igjen til slutt. Men de fleste typer saltkjøtt tåler gjerne litt koking.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

6-800 gr poteter
4-500 gr kålrabi
4-500 gr gulrot
1 stor løk
7-8 dl kjøttkraft
4-500 gr renskåret ferdig kokt pinnekjøtt eller annet saltkjøtt
Salt
Pepper
Frisk eller tørket persille

Skrell og kutt poteter, kålrabi, gulrot og løk i 1 cm terninger. Husk at jo større terninger du kutter, jo lenger koketid trenger de for å bli skikkelig møre. Kålroten trenger lengst koketid. Jeg foretrekker uansett lapskausen med små grønnsaksterninger, den blir liksom litt mer "delikat" da, men det er smak og behag.

Kok opp kjøttbuljong i en passe stor gryte, og tilsett grønnsakene. La dem få småkoke under lokk til de er godt møre, og kraften har tyknet litt - lapskausen skal være fyldigere enn en suppe. Det kan ta 40-60 minutter alt etter hvor store grønnsaksterninger du kutter.

Kutt kjøttet i passe terninger, som grønnsakene. Om kjøttet ikke er ferdigkokt, må det altså få koke som beskrevet over. Er kjøttet ferdig kokt, tilsettes det mot slutten av koketiden.

Smak til med salt og pepper, samt frisk eller tørket persille.

Serveres med flatbrød eller annet godt brød til. Og vet du hva? Sitronolje er jammen godt på lapskaus også… 

Vel bekomme!

4 kommentarer:

  1. Å, det så veldig godt ut! Må prøves en dag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier18. februar 2013 kl. 12:58

      Takk Sofie :-)

      Slett
  2. Nå fikk jeg lyst på lapskaus! :))
    Mors hjemmelagde lapskaus vekker minner ja :)
    Lager det ofte selv (uten kjøtt da, siden jeg er veggis) Alltid like godt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier18. februar 2013 kl. 21:31

      Så bra å høre Jane - lapskaus er digg mat ja :-)

      Slett