lørdag 28. juli 2012

Karamellisert Salma-laks med marinert vårløk og sellerirotpuré


Kosemat på en lørdagskveld...

I dag ble det et nytt lite sprell med Salma-laks. Den ble delt i små porsjonsbiter som fikk et dryss rørsukker, og deretter en omgang med creme brulée-brenner. Jeg brukte en fingerklype rørsukker per laksebit, ville ikke bruke for mye i tilfelle det skulle bli for søtt, men det ble det ikke. Kunne kanskje brukt litt mer sukker, og dermed karamellisert laksen litt mer - men det kan jo bli for mye også.

Vi elsker sushi, så jeg ville ha laksebitene "stekt" på overflaten og rå inni, og det er for så vidt også poenget med denne tilberedningsmetoden. Eventuelt kan du kutte laksen i tynnere biter hvis du vil ha den mindre rå.

Vårløk ble finkuttet og marinert i limesaft, mirin og sesamolje. Limesaften "bryter ned" den skarpe smaken på vårløken, mirin gir et søtlig preg, og sesamoljen gir en nøtteaktig og asiatisk smak. Et herlig tilbehør som satte prikken over i'en til den milde laksen og sellerirot-puréen.

Mirin er en japansk søt risvin beregnet til matlaging, og du finner den i asiatiske butikker.

Jeg lagde retten som "lørdags-kosemat" til to personer, og den kan gjerne inngå som del av en treretter. Men den passer kanskje vel så godt som forrett til fire personer.

...eller servert som forrett

Du trenger følgende til to "hovedretter" / fire forretter: 

4-500 gr sellerirot
2 ss smør
Litt melk
Salt
(Pepper)
Frisk koriander

1-2 vårløk
1/2 lime
2 ss mirin
1 ss sesamolje

400 gr Salma-laks
Rørsukker
Creme brulée-brenner

Rens og kutt sellerirot i 1 cm terninger, dampes i gryte med rist og lokk til de er godt møre (omtrentlig 20-25 minutter).


Kutt vårløk i tynne ringer (2-3 mm) og ha i en bolle, skvis over saften av lime, tilsett mirin og sesamolje, og bland sammen. Sett til side og la det godgjøre seg.

Når sellerirot-terningene er godt møre, helles vannet av (dampvannet kan eventuelt brukes som grønnsakskraft senere, kan fryses). Tilsett smør og mos godt med stavmikser til en mest mulig glatt puré, tilsett litt og litt melk underveis til ønsket konsistens. Smak til med salt og eventuelt pepper. La stå på helt lav varme med lokk så det holdes varmt uten at det setter seg fast i bunnen, rør av og til for sikkerhets skyld.

Del laksen i passe "bite-size" biter, legg dem i en ildfast form, og dryss en fingerklype eller to med rørsukker på hver bit. Bruk creme brulée-brenner noen sekunder på hver bit, til sukkeret smelter og brunes til passe farge.

Litt avhengig av hvordan du vil servere retten, så kan du enten legge den opp med ingrediensene hver for seg på tallerken, eller med laksebiter oppå sellerirot-puréen, marinert vårløk som topping, og et dryss grovhakket frisk koriander til slutt.

Vel bekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar