mandag 28. februar 2011

Bruk friske urter i babymaten! (fra 5-6 mnd)

Friske urter er supre å bruke i babymat! De er næringsrike, og gir spennende smaksopplevelser for små ganer.

Her er noen urter som er fine å bruke. Jeg har tatt med info om de viktigste næringsstoffene i de ulike urtene, samt hvilke råvarer de passer godt sammen med.


Persille
Persille er rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), folat, vitamin C, jern og kalium, og inneholder også endel vitamin E og kalsium.

Både bladpersille og kruspersille har en mild og god smak, og passer til det meste av kjøtt, fisk og grønnsaker.


Basilikum
Basilikum er rik på folat, vitamin C og vitamin K, og inneholder også endel vitamin A (betakaroten), magnesium og jern.

Basilikum passer veldig godt i tomatbaserte retter, og passer ellers til både kjøtt og fisk. Hvis du bruker tomat til babymat, så bør frøene fjernes.


Timian
Timian er rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten) og vitamin C, og inneholder også endel jern og kalsium.

Timian passer godt til både kjøtt og fisk, spesielt til lam, samt til tomatbaserte retter. Hvis du bruker tomat til babymat, så bør frøene fjernes.


Rosmarin
Rosmarin er rik på kostfiber, vitamin C, folat, kalsium, magnesium og jern.

Rosmarin er en klassisk urt til lam og vilt, men passer godt sammen med det meste av både kjøtt og fisk, samt tomater, poteter og grønnsaker forøvrig. Hvis du bruker tomat til babymat, så bør frøene fjernes.


Koriander
Koriander er rik på vitamin C, vitamin E og folat, og inneholder også vitamin A (betakaroten).

Koriander har en karakteristisk smak som passer godt til kylling, laks og annen fisk.


Salvie
Salvie er rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), vitamin C og folat, og inneholder også bioflavonoider (antioksidanter).

Salvie passer godt til kjøtt og tomatbaserte retter. Hvis du bruker tomat til babymat, så bør frøene fjernes.


Oregano
Oregano inneholder vitamin E, flere typer fenoler, og små mengder av ulike vitaminer og mineraler.

Oregano har en karakteristisk smak, og passer veldig godt i tomatbaserte retter. Hvis du bruker tomat til babymat, så bør frøene fjernes.

4 kommentarer:

  1. Du skriver under flere av punktene at frøene i tomatene bør fjernes ved bruk i babymat - hvorfor?

    SvarSlett
  2. Hei, og takk for spørsmål! Jeg tenker først og fremst på konsistensen på maten når jeg velger å fjerne frøene i tomater, særlig til de minste barna som får fast føde (rundt 5-6 mnd). Barnet mitt har lett for å kli hvis det er klumper i maten, men det er jo ikke sikkert at andre har like mye problemer med det. Når barnet blir større vil det uansett ikke være noe problem :-)

    SvarSlett
  3. Hei! Jeg er en ny mamma som nylig har startet med hjemmelaget barnemat. Jeg kommer garantert til å bruke oppskrifter herfra, fin blogg! Men jeg lurer på en ting, som jeg finner svært lite info om; nemlig frisk krydder i babymat. I frisk krydder samt bladgrønnsaker finnes det jordbakterier, disse kan vanskelig fjernes, selv ved grundig skylling i kaldt vann. Disse bakteriene begynner å vokse i det maten gjenoppvarmes (oppvarmes etter å ha vært frosset). Dette medvirker igjen til dannelse av nitrit som jo babyer ikke skal ha (derfor heller ikke spinat, rødbeter, fennikel og knollselleri). Det er greit å bruke frisk krydder i mat dersom de koker med i lengre tid, men det er vel sjeldent at mat kokes så lenge i babymaten, ofte damper vi jo heller også.
    Hva er dine tanker om det? ( Jeg fant denne infoen i Helen Lyng Hansens bok Børn & Mat, sådan får du dit barn til at spise). Mvh ny mamma

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier4. mai 2013 kl. 22:00

      Hei! Takk for hyggelig kommentar om bloggen, og takk for interessant kommentar ang friske krydderurter. Dette er info som jeg ikke har kommet over selv, i min søken etter kunnskap om det å lage babymat. Jeg vet jo at enkelte bladgrønnsaker skal brukes med forsiktighet til de minste barna, men har ikke hørt at dette gjelder urter generelt, så jeg vet ikke hvor stort eller hvor alvorlig problemet eventuelt er. På den ene siden tenker jeg at urter er så sunne og spekket med næring at det i seg selv bør være en god grunn til å bruke dem i babymat, i tillegg til at de gir god og variert smak. Men samtidig, om det du skriver faktisk er tilfelle, og om mengden nitritt som kan utvikle seg er betydelig, så er det kanskje grunn til å anbefale at urtene tilsettes i mest mulig frisk tilstand. Generelt vil jo endel urter tåle varmebehandlig ganske dårlig ved at de mister smak når de kokes, for eksempel persille og koriander, derfor bør de uansett helst tilsettes etter koking (altså i frisk tilstand). Når det er sagt, så bruker man som regel små mengder av urter i forhold til øvrige ingredienser, så det spørs jo hvor stort problemet er reelt sett. Men vil man være på den sikre siden, så er det nok en god regel å beholde urtene mest mulig friske når de tilsettes, altså varmebehandle minst mulig. Og generelt anbefaler jeg å bruke mest mulig økologiske grønnsaker til babymatlagingen, for å unngå sprøytemidler etc i maten.
      Lykke til med babymatlagingen - jeg lover deg at du gjør barnet ditt en stor & god tjeneste!!

      Slett