Høsten er en herlig årstid for gode matopplevelser. Høstmat forbindes gjerne først og fremst med smaksrike kjøttmiddager, men det gjelder å få gode fiskemiddager også på bordet.
Det er lenge siden sist vi hadde brosme til middag, så da jeg kom over fin brosmefilet i fiskedisken i går, var valget lett. Brosme er en utrolig god matfisk. Den minner mye om breiflabb, om du ser bort fra at den kan inneholde litt bein - men den er som regel mye "snillere" i pris.
I dag ble det altså brosme til søndagsmiddag, og den fikk et skikkelig høstlig preg. Den ble ovnsbakt med en super-lettvint soyasmørsaus over, og servert med stekt champignon og vårløk, samt hvitløkspotetmos. Denne retten er så lettvinn at du like gjerne kan lage den midt i uka, samtidig er den så smakfull at du godt kan servere den til en god helgemiddag eller når du får gjester.
Denne må bare prøves!
Du trenger følgende til fire personer:
800 gr brosmefilet
70 gr smør
2-3 ss soyasaus
Salt
Pepper
4-500 gr champignon
Smør og olje til steking
1-2 vårløk
Salt
Pepper
Hvitløkspotetmos:
8 middels store poteter
1 hel kinesisk hvitløk
50 gr smør
Melk til passe konsistens
Salt
(Pepper)
Forbered potetmosen aller først. Skrell potetene og del dem i biter (jo mindre biter, jo raskere blir de ferdige). Kutt hvitløk i båter. Damp poteter og hvitløk i damprist til de er godt møre - imens tilberedes resten av middagen.
Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Smør smeltes på moderat varme i en liten kasserolle. Smak til med soyasaus, og sett til side så lenge.
Fjern eventuelle bein fra brosmefileten, del den i passe porsjonsstykker, og legg dem i en romslig ildfast form. Dryss over salt og pepper, og hell over soyasmørsausen i et "jevnt" lag.
Stekes i 15-20 minutter, litt avhengig av tykkelsen på filetene, til fisken er gjennomstekt.
I mellomtiden kuttes champignon i passe terninger/båter. Ha godt med smør og olje (50/50) i en stekepanne på høy (max) varme, og stek champignonen noen minutter til den er godt gylden. Rør av og til så den ikke svis. i en ledig stund kuttes vårløk i tynne ringer, og tilsettes siste stekeminutt. Dryss over litt salt og pepper, og bland sammen.
De ferdigdampede potetene & hvitløken moses sammen med smør med en stamper. Spe med melk til passe konsistens, og smak til med salt og eventuelt pepper.
Server brosmefiletene med stekt champignon/vårløk og hvitløkspotetmos, og hell soyasmørsausen over. Vel bekomme!
Den prøver jeg i dag, da jeg kjøpte fin brosme i dag 😊
SvarSlettNå skal jeg forberede middag til i dag, og den oppskriften vil jeg prøve��. Kommentarer litt senere i dag.
SvarSlett