tag:blogger.com,1999:blog-3371371481781998961.post6394336432487105261..comments2024-03-22T17:27:19.188+01:00Comments on Monas Kjøkkenskriverier: Langtidshevet grovbrødMonahttp://www.blogger.com/profile/02862143717148732464noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3371371481781998961.post-60051643042296128832017-05-12T16:35:08.953+02:002017-05-12T16:35:08.953+02:00Å ja, honning går kjempefint :-)Å ja, honning går kjempefint :-)Monas Kjøkkenskriveriernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3371371481781998961.post-87615716304541717282017-05-12T08:55:08.628+02:002017-05-12T08:55:08.628+02:00Hei Mona, og takk for godt brødtips!
Tror du jeg...Hei Mona, og takk for godt brødtips! <br /><br />Tror du jeg kan erstatte melassen med honning? Oppfyller honing som søtningsstoff kravene "Søtstoff i en eller annen variant gir næring til gjæren og heveprosessen, og bidrar også med smak og struktur til brødet"? <br /><br />På forhånd takk for svar:)Emmanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3371371481781998961.post-2658756238200350082017-03-19T22:45:01.978+01:002017-03-19T22:45:01.978+01:00Hei Marte!
Det kan så klart være mange årsaker ti...Hei Marte! <br />Det kan så klart være mange årsaker til at man får de plagene som du beskriver, og det er nok veldig individuelt hva årsaken er, helt konkret. Men jeg har jo hatt tilsvarende plager selv gjennom mange år, og de har økt i styrke, og jeg er overbevist om at kostholdet har vært årsaken - selv om jeg trodde jeg spiste sunt. Jeg har i alle fall opplevd markante forbedringer ved justering av maten jeg spiser. <br /><br />Først av alt: Har du vært hos lege og sjekket at du ikke har hveterelaterte problemer som allergi, cøliaki eller intoleranse? Eventuelt andre tarmrelaterte plager? Det er en fordel å kunne utelukke slike ting, uansett.<br /><br />Akkurat når det gjelder brød, så tror jeg ikke at lette og luftige brød gir en "lett" mage, og "kompakte" brød gir en "tung" mage. Det er "sunnheten" i brødet - hvor godt magen din klarer å fordøye det og nyttiggjøre seg næringsstoffene - som avgjør om du vil føle deg vel eller uvel etterpå. Som jeg antyder i blogginnlegget, så tror jeg at det høye innholdet av gluten i kjøpebrød, og gjerne også andre tilsetningsstoffer, kan skape trøbbel for mange. Som nevnt kan gluten være tungt å fordøye. <br /><br />Det er klart; hjemmebakte brød blir mer "kompakte" enn kjøpebrød, men det er jo nettopp på grunn av et mer moderat gluteninnhold samt fravær av ulike "bakefremmende" tilsetningsstoffer. Men det jeg gjør underveis i bakeprosessen med dette brødet, er å slå ned deigen to-tre ganger, og det i seg selv vil gi mer spenst til deigen og dermed mindre kompakte brød. Mannen min syntes de ble ganske "lette" til hjemmebakte grovbrød å være.<br /><br />I alle år mens jeg spiste brød selv, opplevde jeg i grunnen velbehag hvis jeg spiste hjemmebakt grovbrød, men fikk fort magevondt dersom jeg spiste lysere brødsorter og kjøpebrød, og de siste årene har jeg blitt skikkelig uvel om jeg bare spiste en halv hvetebolle... Jo lysere brød, jo verre var det. Jeg tror at kroppen nådde sin tålegrense særlig for hvete, og etter at jeg blant annet kuttet ut brød sist sommer har jeg fått helsen min tilbake! Men det er jo min historie, og det kan som sagt være individuelt. <br /><br />Hadde jeg vært deg ville jeg absolutt ha kuttet ut kjøpebrød og veldig lyse brødsorter, de har høyt innhold at siktet hvetemel og dermed mye gluten i seg. Prøv veldig gjerne å bake disse langtidshevede brødene, følg fremgangsmåten, og se hvordan kroppen reagerer. Om du ikke merker forskjell, så forsøk å kutte ned på mengden brød en periode til et minimum, og se om det hjelper. Og generelt vil jeg anbefale et kosthold med mest mulig naturlige og rene råvarer, og mye grønnsaker som er fiberrike og velgjørende for en sunn og glad tarm!<br /><br />Jeg håper du finner ut av det, og at du får en bedre hverdag. Jeg vet så inderlig vel hvor plagsomt det kan være å ha det slik. Ønsker deg all mulig lykke til, spør gjerne om det er mer du lurer på, og jeg hører gjerne fra deg hvordan det går :-)<br /><br />Vennlig hilsen<br />MonaMonas Kjøkkenskriveriernoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3371371481781998961.post-91843492375021069582017-03-19T21:39:46.684+01:002017-03-19T21:39:46.684+01:00Hei.
Selv har jeg en del problemer med magen. Oppb...Hei.<br />Selv har jeg en del problemer med magen. Oppblåst. Uvel. Følelse av stein i magen etter at jeg har spist. Til tider halsbrann.<br />Når jeg leser om det "lille" du skriver om gluten i forbindelse med denne oppskriften får jeg lyst til å prøve ut noe annet enn kjøpebrød.<br />Lurer derfor på - blir dette brødet veldig kompakt og tungt? Er redd for at det vil ligge som en tung klump i magen siden kjøpebrødet ofte er mye mer luftig og lett enn hjemmebakt.<br />Har ikke bakt så mye brød tidligere, men det er nettopp fordi de har blitt så kompakte.<br />Send meg gjerne en lyd på mail om du svarer =)<br />Martehttps://www.blogger.com/profile/02124292618478794046noreply@blogger.com