lørdag 2. mars 2013

Ingers rugbrød (eltefritt)



Oppdatering juli 2014:

Etter å ha laget Ingers rugbrød endel ganger, så har det blitt en skikkelig bake-favoritt her hos meg! Ungene er også glad i skikkelig grovt brød heldigvis.

Jeg har valgt å gjøre brødet enda enklere å lage. Jeg har gjort det eltefritt ved å øke vannmengden litt, slik at deigen kun trenger å røres sammen med sleiv (altså trenger det ikke eltes i maskin). Og jeg synes brødet blir like godt med tørrgjær, noe som forenkler bakeprosessen. Tørrgjær har jeg alltid i hus - den er langt mer holdbar enn fersk gjær.

Disse endringene er reflektert i oppskriften under.

************

Jeg smakte Ingers rugbrød for første gang for 10-12 år siden, og fremdeles er det nok det beste rugbrødet jeg vet om. Så det var jo på tide å lage det selv da. Originaloppskriften fant jeg på Ingers Sunne Brød.

Første gang jeg lagde brødet fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke, rett og slett for ikke å tukle med originalen. Siden har jeg gjort noen endringer; jeg bruker mindre gjær og kruskakli, og litt mer salt. Her er min optimale variant av dette herlige rugbrødet. Jeg har gjort om alle målene til metriske mål, synes det er mer ryddig slik, men har beholdt dl-mål i parentes der originaloppskriften bruker det.

Deigen røres kjapt sammen, skal kun heve én gang, og helles rett i smurte brødformer uten noen utbaking. Hipp hurra for hjemmebakte brød som både er kjernesunne, knallgode & enkle å lage!


Du trenger følgende til tre brød (to-liters former):

1,3 kg fin sammalt hvete
200 gr fin sammalt rug
200 gr helkorn hvete
100 gr kruskakli (5 dl)
70 gr linfrø (1 dl)
60 gr solsikkekjerner (1 dl)
3 ts salt
1 pakke tørrgjær
2 liter kaldt vann
Smør til smøring av former

Vei opp og bland alle de tørre ingrediensene (inkludert tørrgjær) i en romslig bakebolle.

Varm vannet til 40-45 grader, tilsett i melblandingen, og rør sammen til alt melet er løst opp i vannet og deigen er godt blandet.

Dekk til med plastfolie, og la deigen heve en time. Slå ned deigen, og la den heve en halvtime til.

Forvarm stekeovnen til 215-220 grader (originaloppskriften sier 220 grader, men i min ovn blir brødene litt vel mørke etter min smak, og 215 grader er helt perfekt. Prøv deg frem, da ulike stekeovner kan ha ulik effekt. Eventuelt kan du skru ned varmen litt mot slutten av steketiden, eller legge et stykke aluminiumsfolie over brødene dersom du synes de blir for mørke).

Slå deigen ned igjen, og fordel den i godt smurte former med sleiv eller slikkepott, bre gjerne deigen litt jevnt utover. Sett brødene i ovnen på nest nederste rille uten ytterligere heving. Stekes i 50-60 minutter.

Hvelv de nystekte brødene over på rist med, og la dem avkjøles.

Nytes med godt smør og pålegg. Vel bekomme!

2 kommentarer:

  1. Kjøpte nett det brødet på bakeriet, dyrt, og planla å bake det sjølv neste gong, og her er jammen oppskriften...tusen takk :-)
    Britt :-) :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier23. desember 2013 kl. 20:14

      Så hyggelig med tilbakemelding Britt, og så flott at du fant veien til blogginnlegget mitt :-) Jeg har tenkt samme tanken selv, det er dyrt ja. Kommer nok aldri til å kjøpe det igjen, særlig når det er såpass enkelt å lage :-) Julehilsen fra Mona

      Slett