søndag 2. oktober 2011

Hjemmelaget bearnaise-saus



Å lage bearnaise-saus er både enklere & raskere enn mange tror, og hjemmelaget bearnaise slår Toro ned i støvlene... Så; kan du finhakke en liten løk og bruke en visp, så har du ingen gode grunner til å ty til posesauser heretter!

Det viktigste er å unngå at sausen koker - da ødelegges den! Eggeplommer stivner ved 65-70 grader, ergo må man altså være påpasselig med varmen.

Trikset er å bruke vannbad, da har du mye bedre kontroll med temperaturen på sausen enn om du varmer den direkte i en kasserolle. Jeg har beskrevet hvordan du bruker vannbad nedenfor.

Denne oppskriften gir en tykk og fyldig bearnaise - akkurat slik ekte vare skal være...


Til fire personer trenger du:

1 sjalottløk
1 ts estragon
2 ss hvitvinseddik
2 ss vann
150 gr meierismør
3 eggeplommer
Salt
(Pepper)


Finhakk sjalottløk, ha den i en kasserolle sammen med 1 ss av smøret, og la det småfrese et minutts tid på middels varme. Tilsett så estragon, hvitvinseddik og vann, og la det koke inn cirka til det halve. Ha blandingen over i en skål så lenge.

Smelt smøret i kasserollen, og hold det varmt på lav varme.


Vannbad:
Ha eggeplommene i en metallbolle (evt en glassbolle som tåler varme), visp eggeplommene godt sammen. Fyll noen cm med vann i en kasserolle som er passe stor til at metallbollen kan settes oppå, men uten at den får direkte kontakt med vannet - dette siste er viktig for å holde kontroll med varmen.

Kok først opp vannet, og ta så kasserollen av platen. Tilsett løkblandingen i eggene, bland sammen, og sett metallbollen oppå kasserollen mens du visper kontinuerlig. Du utnytter da den varme dampen fra vannet til å varme eggeblandingen skånsomt (det er lavere temperatur på dampen enn på selve vannet).

Tilsett smøret i en tynn stråle mens du fortsetter å vispe, ta bort metallbollen så snart sausen begynner å tykne, og vips; den er klar til servering. Dersom du ikke får sausen til å tykne etter noen få minutter, tar du av bollen, og koker opp igjen vannet i kasserollen. Ta den deretter bort fra platen, sett bollen oppå kasserollen igjen (som nå avgir varmere damp), og fortsett å vispe til sausen tykner.

Smak til med salt og eventuelt pepper (husk at det også er salt i smøret).

Serveres til både kjøtt og fisk - uunnværlig til biff og annet storfekjøtt. Vel bekomme!

27 kommentarer:

  1. Mona's Kjøkkenskriverier12. november 2011 kl. 21.02

    Toppers :-)

    SvarSlett
  2. Huff jeg er så lei av å prøve meg på å lage hjemmelaget bearnaise nå. Hadde håp for denne oppskriften, men det smakte bare fett fett fett..

    SvarSlett
  3. Monas Kjøkkenskriverier2. februar 2012 kl. 19.58

    Nå består jo ekte bearnaise i stor grad av smør da, så hvis du har prøvd mange oppskrifter og synes det bare smaker fett, så er kanskje ikke bearnaise sausen for deg?? Lykke til i jakten på en saus som passer deg bedre :-)

    SvarSlett
  4. Prøvde denne til biffen i går, og resultatet ble perfekt. Hadde virkelig ikke trodd at det var så enkelt å lage god bearnaise

    SvarSlett
  5. Mona's Kjøkkenskriverier19. mars 2012 kl. 15.57

    Så hyggelig å høre :-) Ja det er veldig gøy å finne ut hvor lekende lett det kan gjøres å lage noe så godt!

    SvarSlett
  6. Denne skal jeg prøve meg på i morgen!

    SvarSlett
  7. hei mona :) vet du/dere hvor lenge sausen er holdbar i kjøleskap?

    SvarSlett
  8. Monas Kjøkkenskriverier30. september 2012 kl. 23.18

    Hei, jeg tør ikke si helt sikkert hvor lenge den holder i kjøleskap, jeg har ikke prøvd å oppbevare sausen selv. Med tanke på selve ingrediensene bør den kunne holde noen dager. Jeg vil tro at sausen blir litt "fastere" i konsistensen av et kjøleskaps-opphold, selv om den skal varmes opp igjen. Jeg hører gjerne fra deg hvordan det går - lykke til :-)

    SvarSlett
  9. har prøvd flere oppskrifter.. men synes din er enkel og grei. . perfekt resultat omtrent hver gang :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier28. juli 2013 kl. 19.23

      Takk for tilbakemelding :-)

      Slett
  10. Denne var lett og smakte godt. Veldig fornøyd!

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier27. november 2013 kl. 18.27

      Takk for hyggelig tilbakemelding Minwan :-)

      Slett
  11. Godt å bruke en hvitvinsreduksjon i stedet for bare hvitvinseddik.Den kan man lage av å frese sjalottløk med smør i en kjele og tilsette hvitvin, hel svart pepper, laurbærblad litt sukker og litt hvitvinseddik ;) Kan og gi prikken over i´en med noen dråper worcestershire saus :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier16. desember 2013 kl. 18.07

      Takk for tips :-)

      Slett
  12. Super! Takk for oppskriften! :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier16. desember 2013 kl. 18.07

      Bare hyggelig Linsky :-)

      Slett
  13. Denne var fantastisk god :-) Nam-nam :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier28. desember 2013 kl. 22.00

      Så flott å høre :-)

      Slett
  14. Hei
    Flott oppskrift, men æ dobbla den å nu smake den bare eddik!!!??? Kordan sper æ den evt ut da den blei vældi tjukk!!!
    Godt nytt år.
    Charlotte :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier1. januar 2014 kl. 15.25

      Det høres litt rart ut at den smaker eddik etter dobling av oppskriften. Den skal jo bli helt identisk på smak, er du sikker på at oppskriften er fulgt og at alle ingredienser ble økt i samme skala? Vennlig hilsen Mona

      Slett
  15. Hei. Nydeli saus! Men hvordan sper man den ut når den er for tjukk???

    Godt nytt år!
    Charlotte

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier1. januar 2014 kl. 15.26

      Takk for det :-) Du kan tilsette litt vann om den virker for tykk, bare vær varsom med mengden så den ikke blir for tynn - bearnaise skal være ganske så fyldig. Vennlig hilsen Mona

      Slett
  16. Hei!

    Tusen takk for oppskriften. Den var utrolig god. Har du prøvd å bruke klaret smør? Synes det ble fantastisk godt da. I tillegg tilsatte jeg frisk estragon helt på slutten. Tjørvel kan vel sikkert også brukes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Monas Kjøkkenskriverier30. januar 2014 kl. 18.57

      Takk for hyggelig tilbakemelding :-) Jeg har ikke prøvd med klaret smør - det vil si; ikke ennå… Vet at flere anbefaler det, så jeg skal nok teste det en gang :-) Vennlig hilsen Mona

      Slett
  17. Denne reddet kvelden for meg. Nydelig på smak, enkel å lage! TAKK.-)

    SvarSlett
  18. Bytt ut vann med 3dl tørr hvitvin. Så blir dette en knakende god saus :)

    SvarSlett